Körkortsfoto på Södermalm: Vad är bra att veta?

21 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

I hjärtat av Stockholm, på den trendiga ön Södermalm, är det många som letar efter professionella tjänster för att ta foto till ID-kort. Vare sig det är för körkort, pass eller andra legitimationssyften, är kvaliteten på fotot avgörande. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad du bör tänka på när du ska fotografera dig för ett körkortsfoto, vilka tjänster som finns tillgängliga på Södermalm och varför en professionell fotostudio kan vara det bästa valet för att säkerställa att ditt ID-kort möter alla krav.

Vikten av ett professionellt körkortsfoto

Riktlinjer och krav

Ett ID-kortsfoto är inte vilket foto som helst. Det finns strikta riktlinjer och krav som måste följas för att ett körkortsfoto södermalm ska vara giltigt. Det måste vanligtvis vara en porträttbild med neutral bakgrund, ansiktet ska vara väl upplyst utan skuggor och hela huvudet samt axlarna ska synas. Det finns också regler om ansiktsuttryck och accessoarer. Inget leende, inga huvudbonader eller glasögon som skymmer ögonen.

Professionell fotostudio

Att ta en bild med en smartphone kan tyckas som ett bekvämt och billigt alternativ, men resultatet blir inte alltid inom de acceptabla ramarna för ett ID-foto. Därför väljer många att vända sig till en professionell fotostudio, där fotografer vet exakt hur man uppfyller de officiella kraven och kan säkerställa att bilden blir godkänd. På Södermalm finns fotostudios som är specialiserade på just körkortsfoto.

foto id kort södermalm

Tjänster för körkortsfoto på Södermalm

Var finns rätt studio?

Södermalm är känd för sin kreativa atmosfär och har ett flertal fotostudios som erbjuder tjänster för ID-kortsfoton. Studiorna är ofta centralt belägna, enkla att hitta och nå med kollektivtrafiken. Många av dem erbjuder drop-in tider, vilket innebär att du inte behöver boka en tid i förväg.

Vad erbjuds?

Tjänsterna som erbjuds varierar mellan olika studios, men de flesta erbjuder fotografering med direkt utskrift av bilder i de format som krävs för svenska och internationella handlingar. Vissa studios kan också hjälpa till att ansöka om pass och andra ID-handlingar. För de som behöver foto till visum erbjuder många studios bilder som uppfyller specifika landskrav.

Förberedelser och tips

Innan fotografering

För att säkerställa att ditt ID-foto blir så bra som möjligt finns det några saker du kan förbereda i förväg. Klä dig i en topp med en färg som kontrasterar mot en vit bakgrund och undvik vita eller mycket ljusa kläder. Håll en naturlig sminkning och undvik reflekterande smycken eller piercingar i ansiktet. Se till att ditt ansikte är väl synligt och att hår inte täcker någon del av ansiktet.

På fotograferingsdagen

När du kommer till fotostudion, tala om exakt vad fotot är för och vilka specifika mått och krav som behöver uppfyllas. De professionella fotograferna finns där för att vägleda dig och se till att resultatet blir korrekt. Tänk på att hålla ett neutralt ansiktsuttryck och rikta blicken rakt in i kameran.

Fler nyheter